Refleksjonsnotat Del 3

Jeg syntes at denne type eksamen har vært ekstremt lærerikt og spennende. Grunnen til det er fordi jeg aldri tidligere har hatt en eksamen hvor man lærer så mye av oppgaven som skal utføres. Ved å faktisk måtte lage en nettbutikk og ikke bare skrive om det teoretisk bidrar til at jeg har fått erfaring og ikke minst at eksamen har vært mer spennende å jobbe med. Vi har støtt på en del utfordringer, men funnet en løsning etter en del arbeid og gjort lærdom av feilene våre. Jeg har gjennom denne oppgaven funnet ut at nettbutikk utrolig spennende og noe jeg vil se nærmere på i fremtiden.

Konseptet

Vi brukte litt tid på å komme frem til konsept navn og logo. Vi drøftet de første gangene flere ulike konsepter til vår nettbutikk. Det første vi drøftet var gjenbruk av barneleker, vi tenkte at dette var et konsept som ville slå an fordi barn ikke bruker lekene sine over så mange år og at man da kunne gitt dem til oss for å selge det videre. Ganske likt Finn.no men kun for barneleker. Grunnen til at vi ikke endte opp på denne iden var at vi ikke syntes at det var så morsomt å selge brukte barneleker når vi først skulle lage en egen nettbutikk. Det neste konseptet vi prøvde var ting til fest, som flaskeåpnere og spill, vi syntes dette konseptet ble dårlig og så at det allerede var mange som driver slike nettbutikker fra før.

Så hva endte vi opp med? Vi utviklet etter et par møter et varemerke kalt Seintute, dette var i utgangspunktet ment som en nettbutikk for de som er seint ute med å kjøpe inn gaver eller ikke vet hva de skal kjøpe. Planen var å ha kun to kategorier med Herre og dame, hvor man kunne finne gaver å bestille hvis man var sent ute med innkjøpet. Vi måtte gå litt bort i fra det konseptet og heller rette oss mot et eget Seintute merkevare med flere ulike produkter. Grunnen til dette var fordi vi brukte en dropshippingtjeneste som hadde få kule produkter hvor vi følte at vikke fikk noe forhold til. Leveringen var alt for lang til at konseptet samsvarte med leveringstid. Så konseptet endte altså opp i Seintute hvor vi selger flere produkter med logo og «jeg var seint ute» som slagord, vi syntes dette var en kul greie som man kan kjøpe til kompisen sin som alltid er seint ute. Prosessen til hvordan vi kom opp med nettbutikken var ekstremt lærerik. Ved at vi prøvde ut flere konsepter og leveransemetoder fikk vi lært en del om leveringsavtaler, frakt, toll og lagerlogestikk.

Logistikk

Da vi begynte nettbutikken tenkte vi at dropshipping var måten vi ville drive på. Selv om vi ønsket oss den erfaringen med lagerlogistikk skjønte vi raskt at dette ble for dyrt og vanskelig å gjennomføre. Vi bruker derfor i dag Printify, de står for alt av produsering av varer til å få sendt den hjem til kjøperen. Dette gjør at det er lite å tenke på for vår del, vår oppgave er å designe å holde kontakten med kunden.

Markedsføring

Vi baserte vår strategi på å kun dele nettbutikken med venner og familie, dette gjorde vi så de kunne vurdere butikken og gi oss innspill før vi delte den for alle. Dette viste seg å være lurt, vi fikk luket ut et par feil og mangler for før vi fikk inn bestillinger fra fremmede. Etter et par uker med kun deling til kjente dreide vi vår markedsføring over på sosiale medier til både Instagram og Facebook. Målet med denne type markedsføring er at vi håper at vi kan nå ut til flest mulig. Ved at flere ønsker å dele nettsiden genererer større interesse som vi håper vil resultere i salg. Siden vi har logen på alle våre produkter vil et salg være med på å markedsføre ytterligere når produktet blir brukt av forbrukeren. Målet med denne type markedsføring er derfor å lage kule nok produkter til at folk vil spørre hvilket merke er det der? Hvor kjøpte du den? Markedsførings delen var spennende å jobbe med, vi har klart å opprette to samarbeid for å promotere oss. Samarbeidsdelen var nye for oss alle og ga meg hvert fall en god del nyttig erfaring.

Konklusjon

Jeg har gjennom denne eksamensperioden funnet det meget sannsynlig å fortsette med nettbutikk og driften rundt det. Jeg har erfart at det ligger en del arbeid i oppstartsfasen, men når nettsiden først er oppe å gå er det bare moro. Markedsføringsbiten var artig ettersom flere viser seg engasjerte og delingsvillige av vår nettbutikk. Samarbeidet har gått bra både innad i gruppen og med de ulike samarbeidspartene til Seintute.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *