Hvorfor skaffe seg Mentor?

Det har aldri vært lettere å skaffe seg en mentor. Networking er et begrep de fleste av oss kjenner til i dag. Networking er en av de viktigste faktorene for sukkes i forretningsbransjen. Et stort nettverk kan bidra til mer muligheter og det vil være en stor fordel i karrieren din. Å finne seg en mentor gjennom networking har aldri vært lettere. Med dagens sosiale plattformer og teknologiske verktøyer som lar oss i bunn og grunn kommunisere med hvem vi vil og når vi vil verden over. I dette blogginnlegget skal jeg gjøre rede for hva kurset Networking Basics går ut på fra First Round.

(Bildet er hentet fra https://www.grandespymes.com.ar/2017/01/20/que-es-el-mentoring-y-que-aporta-a-las-empresas)

Gjennom et kurs basert på 8 moduler, ble det godt forklart hvilke framgangsmåter som innebærer i det å skape kontakt og relasjon med en mentor. Kurset heter First Round, og fungerer som et opplæringsverktøy som baserer seg på informasjon og aktiv deltakelse. Kurset tar opp hvorfor Networking er viktig, og hvordan du kan danne deg kontakter basert på deres tips og framgangsmåter. Man måtte svare på litt informasjon om seg selv basert på bakgrunn og til hvilken grad man er komfortabel og selvsikker når det kommer til Networking og å ta kontakt med profesjonelle. Det jeg fort begynte å innse mens jeg tok dette kurset var at selv om man en student, så har man også en profesjonell identitet som vokser gradvis. Ved å komme i kontakt med profesjonelle mennesker innenfor bransjen merker man at det bidrar til at den profesjonelle identiteten vokser. Etter hvert som den profesjonelle identiteten vokser, så vil du få et bedre syn på hvordan du selv vil fungere i en profesjonell rolle. Identiteten din som student vil dermed minke, men det betyr ikke at du ikke henger med på det du lærer i studiet. Det vil si at du klarer å ta med mer av dine erfaringer og kunnskaper inn i studenttilværelsen din.

Det er fem kvaliteter som hjelper deg finne ut hvordan du skal gå fram når du skal snakke med en mentor: empati, nysgjerrighet, takknemlighet, relevans og respekt. Hvis man går inn i en samtale og er redd for hvordan man skal oppføre seg, kan dette være viktig å tenke på som noen punkter for hvordan du stiller spørsmål og skal oppføre deg med personen du snakker med. Det som er viktig å tenke over er at man som ung student, også er en ung profesjonell. Disse to identitetene vokser samtidig med hverandre og påvirker hverandre. I tillegg er det fint å tenke over at mentorene har også vært både studenter og unge profesjonelle en gang i tiden. Mentorene ser også nytten i å komme i kontakt med studenter. Mange mentorer ser på dette som et piff i hverdagen, hvor de kan lære bort og informere interesserte studenter som er ivrige på å få vite mer om yrket og hvordan det fungerer i praksis. Derfor kan de være motiverte til å hjelpe deg med å finne en retning som kan gjøre det lettere for deg å finne ut hvor du skal gå. Folk vil som regel også hjelpe. Og hvis du ber om hjelp basert på de fem kvalitetene som ble nevnt ovenfor, så stiller de Utforsk nettverket ditt Hvem har du har i ditt nettverk er et godt spørsmål. I et nettverk så har man som regel venner, familie, kollegaer og bekjente. Det kan til og med være fremmede personer i ditt nettverk. Det som er viktig med et nettverk er at det handler om hvem du kan støtte og hvem som kan støtte deg. På LinkedIn finnes det mange mennesker du kan komme i kontakt med som kan være mentorer for deg idet du prøver å velge karriere eller yrke. Det å ha kontakter og noen du kan rådføre deg med er veldig verdifullt. Ikke la tvilen ta overtak De fleste kan kvie seg for å komme i kontakt med folk de ikke kjenner. Tanker som oppstår, havner i en kategori som leder til spørsmål som «hvorfor skal de ta seg tid til meg som er en student og har noen simple spørsmål?». Det First Round-kurset la vekt på her var at de fleste mennesker ønsker å hjelpe dersom de blir spurt. De fleste mennesker har også vært i dine sko. Hvis man snur det rundt og tenker at du er den profesjonelle som får en melding fra en student som vil stille noen spørsmål, og lurer på om du kunne satt av 20 min til dette, så ville jo svaret fort blitt ja. Dette er en tanke som jeg synes er lurt å tenke på dersom man er engstelig for å ta kontakt. Opprette kontakt Når man sender en melding via for eksempel LinkedIn eller en mail, så kan det være lurt å presentere hvem du er, hvorfor du sender melding/mail, og hva ønsker jeg å komme fram til ved å ta kontakt. Vær tydelig og effektiv. Ta initiativ og sett opp en tid og dato som funker for begge parter. Koordiner etter tidssone og spør mentoren om hen foretrekker telefon- eller videosamtale. Telefonnummer er lurt å oppgi. Sett opp et møte og inviter personen til en samtale.

Referanseliste

Pesek, Paul. First Round. 2021.

https://first-round.teachable.com/courses/ (funnet april 12, 2021)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *