#6 RUTER SOM PLATFORMTJENESTE

Hva er Ruter?

Ruter er et offentlig eid selskap som tilbyr kollektivt transport i Norge. De er opptatt av å tilby miljøvennlig kollektivtransport, og kollektivtilbudet som Ruter utgjør er t-bane, buss, trikk og båt. 

Ruter har etter mange år på markedet utviklet gode applikasjoner som gjør det lettere for oss brukere, og de jobber stadig med å forbedre og forenkle tjenestene sine. Applikasjonene vi kan benytte oss av heter «RuterReise» og «RuterBillett». Appene er brukervennlige og har lett funksjonalitet slik at folk flest greier å benytte de. Fordelene er mange, blant annet at det er enkelt å kjøpe billetter, man har lettere oversikt over varigheten på billetten og det er mindre risiko for å miste den. Ruter sine tiltak for å forenkle reisehverdagen er at man kan bruke filter for å planlegge og finne reiseruter, billettpriser og ulike billettkategorier. Man kan også finne ut informasjon om forsinkelser, og forslag til alternative reiseruter ved behov. 

Bildet er hentet fra: https://www.mynewsdesk.com/no/rute

Hvordan den fungerer

Ruter to primærfunkjsoner man kan benytte seg av. Den ene er Ruterreise, der kan man få opp rutetider og reisealternativer ut ifra hvor man skal. Den andre funksjonen er Ruterbillett, denne er en tjeneste som gjør det mulig for brukerne å kjøpe billetter for reisen. Disse to tjenestene har Ruter laget to forskjellig applikasjoner for slik at brukerne enkelt kan kjøpe og sjekke rutetider digitalt. I disse pandemitider er disse løsningene ekstra ideelle siden man unngår den nærkontakten med betjeningen som selger billettene.

Hvem er aktørene?

Ruter har delt inn kunder i ulike grupper, og man kjøper billett etter hvilken gruppe man tilhører. Sluttbrukerne er brukere av tjenesteyterne Ruter har tegnet rammeavtale og anbudskontrakter med.  

Kundekategoriene er: 

 • Barn (6 – 17 år) 
 • Ungdom (18 – dagen før du fyller 20 år) 
 • Student 
 • Voksen 
 • Honnør (eldre over 67) 
 • Barn under 6 år reiser gratis

Aktørene er derfor alle som benytter seg av den offentlige transporten i Oslo-Viken regionen.

Hvem er tjenesteytere? 

Ruter eier ingen transportmidler selv, ulike operatørselskaper kjører på kontrakt for Ruter. Oslo kommune (60%) og Viken fylkeskommune (40%) eier Ruter AS. 

Disse selskapene er for tiden operatører for de ulike transportmidlene:

 • T-bane og trikk: Sporveien 
 • Buss: Nobina AS, Norgesbuss AS, Nettbuss ØST AS og Unibuss AS. 
 • Båt: Oslo-fergene og Norled AS. 

det?

Evalueringskostnader: (Krokan, 2019, Nettverksøkonomi s. 78-79)

Ifølge Krokan er dette det som skjer etter kjøpet er gjennomført og du har mottatt produktet og du har sjekket at du har fått alt du har bestilt. Her er det nyttig for Ruter med kundeomtaler for å kunne forbedre seg på sikt og levere enda mer av det kundene ønsker. Gjør de det vil kostnadene her forbli lave. Tvangskostnader: (Krokan, 2019, Nettverksøkonomi s. 79-80) Disse kostnadene kan forekomme dersom en kunde er misfornøyd med en vare eller tjeneste og krever tilbake pengene. Krokan skriver at god kommunikasjon er viktig for å unngå slike kostnader. For Ruter er dette usannsynlig da det ikke er noe folk betaler for her, men bare betaler mellom andre bruker.

Konklusjon

Både Ruterreise og Ruterbillett er altså to brukervennlige og enkle tjenester som ruter tilbyr sluttbrukerne sine for å optimalisere reisene for kundene sine. Begge applikasjonene er oversiktlig og ryddige, som gjør det lett for folk flest å orientere seg på tjeneste Ruter tilbyr. Siden Ruter er et statlig eid selskap, skal det mye til for å utkonkurrere dem på disse tjenestene de tilbyr.

Referanseliste

https://www.mynewsdesk.com/no/ruter

https://ruter.no/

1 kommentar

 1. Hei Marius!

  Flott at du har tatt et dypdykk i Ruter som en plattformtjeneste 🙂 Det var spennende å lese!

  Dette innlegget er igjen på den korte siden. Vi anbefaler på en generell basis at innlegg bør være på omfang av 1000-1500 ord. Du har med mange interessante elementer og underoverskrifter som jeg skulle ønske du gikk dypere inn på, spesielt i forklaringen din om transaksjonskostnader.

  Noe pirk omhandler tekststrukturen din. Det ser ut til å være noe feil med den ene underoverskriften (det?).

  Det er fint at du har med en konklusjon, men du mangler henholdsvis en introduksjon som forklarer hva du skal skrive om.

  Du må også ta en ekstra titt på kildelisten din. Du har i teksten din sitert Arne Krokan sin bok men den du har glemt å nevne denne i kildelisten.

  Stå på 🙂 Jeg gleder meg til å følge deg videre!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *